Melyek a SEO aktuális kérdései?

SEO alapok infografikán - Weblib - Weblib
SEO alapok infografikán

A SEO, magyarán a keresőoptimalizálás folyamatosan változik, és aktuális kérdések, az új trendek mindig hatással vannak a keresőmotorokra, a weben elfoglalt helyezésre. Az alábbiakban nézzünk rá néhány aktuális SEO kulcspontra:

 1. Core Web Vitals: 2021-ben a Google bevezette a Core Web Vitals nevű új mérőszámokat, amelyek a felhasználói élményt (UX) mérik. A Core Web Vitals a weboldalak gyorsaságát, stabilitását és felhasználói interakcióit méri. Ezért az SEO szakértőknek az optimalizálással kapcsolatos legújabb fejlesztéseket és stratégiákat kell alkalmazni a Core Web Vitals mérőszámok javítása érdekében.
 1. Keresési szándékok elemzése: A keresőmotorok rangsorolása a keresési szándékain alapul. Az SEO szakértőknek az utóbbi időben nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a weboldalak tartalma és struktúrája hogyan illeszkedik a keresési szándékokhoz. Az olyan eszközök, mint a Google Analytics és a Google Search Console, hatékonyan a SEO szakembereknek megérteni, hogyan lehet rá a felhasználókra egy weboldalakra, és hogyan lehet ezeket az eszközöket felhasználni a rangsorolás javítása érdekében.
 1. Mobil optimalizálás: A mobil eszközök keresésének száma egyre növekszik. Az SEO szakértőknek ma már nem csak a weboldalak verziójának optimalizálására kell koncentrálni, hanem a mobil optimalizálásra is. A mobilbarát weboldalak gyorsnak és könnyen használhatónak kell lenniük, valamint alkalmazkodni kell a különböző kijelzőméretekhez.
 1. Hangkeresések optimalizálása: Az okos hangasszisztensek használata egyre népszerűbbé válik, és az emberek egyre több őket a keresésekhez. Az SEO szakértőknek ezért a hangkeresések optimalizálására is figyelmet kell fordítani, például arra, hogy a weboldalak tartalma folyamatosan és szöveges formában is megfeleljen a hangkeresésekre adott válaszok követelményeinek.

Mi a felhasználói élmény, hogyan értelmezendő?

A felhasználói élmény (UX) egy olyan fogalom, amely a felhasználók weboldallal vagy alkalmazással kapcsolatos tapasztalatát jelenti. A jó UX célja az, hogy a felhasználók könnyen és hatékonyan tudják használni a weboldalt vagy alkalmazást, és elégedettek legyenek az általa nyújtott élménnyel.

A jó UX elérése érdekében az alkalmazások és weboldalak tervezése során az alábbiakra kell odafigyelni:

 1. Használhatóság: A felhasználóknak könnyen és hatékonyan kell tudniuk navigálni a weboldalon vagy az alkalmazáson, megtalálni az általuk keresett információt és elvégezni a kívánt feladatot.
 1. Egyértelműség: A weboldal vagy az alkalmazás felépítése, dizájnja és funkciói egyértelműek és érthetőek kell legyenek a felhasználók számára.
 1. Megfelelő tartalom: A weboldal vagy az alkalmazás tartalmának relevánsnak és hasznosnak kell lennie a felhasználók számára. A tartalomnak könnyen olvashatónak és érthetőnek kell lennie.
 1. Responszivitás: A weboldal vagy az alkalmazásnak alkalmazkodnia kell a felhasználó különböző eszközeihez és kijelzőméreteihez, hogy a felhasználók minden eszközön és kijelzőméreten élvezhessék az optimális felhasználói élményt.
 1. Design: Az alkalmazás vagy weboldal kinézetének és dizájn stílusának harmonizálnia kell a célközönség ízlésével, valamint a márkaképpel és az üzenettel.

Az UX tervezése során fontos figyelembe venni a felhasználók visszajelzéseit is, mert a felhasználói élmény javítása folyamatos fejlesztéseket igényel. Az UX nemcsak egy jó felhasználói élmény biztosítását jelenti, hanem hosszú távon azt is eredményezi, hogy a felhasználók visszatérnek az alkalmazásra vagy a weboldalra, és valószínűbb, hogy pozitív ajánlásokat adnak másoknak is.

Érdemes-e a sitemapet vagy sitemapeket eljuttatni a Google Search Console-hoz és a Bing Webmaster Tools-hoz?

Igen, nagyon fontos eljuttatni a sitemapet a Google Search Console és a Bing Webmaster Tools szolgáltatásokhoz, mivel ezeknek a keresőmotoroknak a segítségével lehetőség van a weboldalak hatékonyabb indexelésére és a találatok pontosabb megjelenítésére a keresési eredményekben a weben.

A sitemap egy XML fájl, amely tartalmazza az összes oldal és tartalom URL-jét a webhelyen, és segíti a keresőrobotokat a webhely struktúrájának és tartalmának jobb megértésében. A sitemapok benyújtása a Google Search Console és a Bing Webmaster Tools felületein keresztül lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy könnyebben megtalálják és indexeljék az oldalakat, valamint nyomon követhetik a weboldal változásait.

A Google Search Console és a Bing Webmaster Tools további előnyei közé tartozik a keresőmotorok által az oldalakról származó adatok elemzése, az indexelési hibák és problémák feltárása, a webhely sebességének és teljesítményének ellenőrzése, valamint az organikus keresési eredmények figyelése és javítása.

Tehát érdemes megjegyeznünk: a sitemap benyújtása a Google Search Console és a Bing Webmaster Tools felületein nagyon fontos a weboldalak hatékonyabb indexeléséhez és a találatok pontosabb megjelenítéséhez a keresőmotorok találati listáin.

Hogyan érhető el a jó navigáció egy honlapon?

A jó navigáció az egyik kulcsfontosságú tényező a felhasználóbarát weboldalak tervezése során. A jó navigáció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén és hatékonyan navigáljanak a weboldalon, megtalálják az információkat, amelyeket keresnek, és elérjék a kívánt tartalmakat és funkciókat. Az alábbiakban néhány tipp található a jó navigáció kialakításához:

 1. Egyszerű és átlátható menüstruktúra: Az oldalak csoportosítása logikus módon történjen, és legyen egyértelmű, hogy milyen információk találhatók az egyes menüpontok alatt.
 1. Állandó helyen elhelyezett menü: A menüt érdemes az oldal tetején elhelyezni, és minden oldalon ugyanaz legyen.
 1. Keresőmező: A weboldalakon a keresőmező lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy könnyen megtalálják az általuk keresett információt, így érdemes biztosítani egy jól látható és könnyen használható keresőmezőt.
 1. Breadcrumbs: A breadcrumb a honlapon való navigáció útját mutatja, és segíti a felhasználókat, hogy könnyebben visszataláljanak egy korábbi oldalra.
 1. Felhasználóbarát linkek: A linkeknek áttekinthetőnek és informatívnak kell lenniük. Az érthetetlen, nem releváns vagy elavult linkek elkerülése érdekében érdemes rendszeresen ellenőrizni a linkeket.
 1. A menüelemek egymáshoz való viszonya: A menüelemek legyenek hierarchikusak és logikusak, hogy a felhasználók könnyen navigálhassanak az oldalon.

Az egyszerű és logikus menüstruktúra, az állandó menü és a keresőmező biztosítása segíthet a felhasználóknak abban, hogy gyorsan és hatékonyan megtalálják a keresett információkat. A jó navigáció hozzájárulhat a felhasználói élmény javításához és a weboldal látogatóinak elégedettségéhez.

Fontos-e az oldaltérkép?

Érdemes-e oldaltérképet elhelyezni a honlapon?

Igen, az oldaltérkép elhelyezése a honlapon hasznos lehet a felhasználók és a keresőrobotok számára is. Az oldaltérkép egy olyan oldal, amely tartalmazza a webhelyen található összes oldal és tartalom URL-jét egy helyen, így a felhasználók könnyedén navigálhatnak a webhelyen és megtalálhatják, amit keresnek.

Az oldaltérkép továbbá segíti a keresőrobotokat abban, hogy könnyebben áttekintsék a webhelyet, és megértsék annak struktúráját és tartalmát. Ezáltal az oldaltérkép hozzájárulhat a webhely hatékonyabb indexeléséhez és a találatok pontosabb megjelenítéséhez a keresőmotorok találati listáin.

Az oldaltérkép elhelyezése általában a honlap láblécében történik, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen elérjék a kívánt oldalakat, még akkor is, ha nem találják meg azokat a fő navigációs menüben. Az oldaltérkép emellett a webhelyen való hosszabb tartózkodásra is ösztönözheti a felhasználókat, mivel lehetőséget ad az oldalak felfedezésére és a tartalom mélyebb megismerésére.

Összefoglalva, az oldaltérkép elhelyezése a honlapon előnyös lehet mind a felhasználók, mind a keresőrobotok számára. Segíthet a webhely hatékonyabb indexelésében, a találatok pontosabb megjelenítésében a web élmezőnyében, a keresőmotorok találati listáin, valamint elősegítheti a felhasználók könnyű navigációját és a tartalom mélyebb megismerését a webhelyen.


Források:

Szólj hozzá!