A vizuális reklám hatása a fogyasztói társadalomra

Amióta az emberiség létezik, a vizuális illusztráció fontos szerepet játszik a civilizációban. Villámgyors információ átadásra képes, ennek köszönhetően például a vallások terjesztése is lehetséges volt olyan korokban és olyan társadalmi rétegekben is, ahol egyáltalán nem, vagy csak kevesen tudtak írni-olvasni.
Iparágak fejlődtek ki a vizuális ábrázolás tudományára és pszichológiai hatására, mint például a művészetek, festészet, szobrászat, később a fotózás a filmipar és nem mellékesen a reklám ipar alapköve is a vizuális ábrázolás. Az ember ősidők óta alkalmazza befolyásolásra.

A vizuális ábrázolás és a reklámipar

A vizuális reklámeszközök, tartalmak célja sokféle lehet, érzelmeket válthatnak ki a fogyasztókból, vágyakozást a termék vagy szolgáltatás iránt, egyetértést, felháborodást, együttérzést vagy éppen a boldogság és elégedettség illúzióját teremtik meg. Az ember vizuális lény, a bejövő információk 80-85%-át a látásán keresztül szerzi. Egy fénykép mindig több információt hordoz az írott szövegnél, mivel a legaktívabb érzékszervünket célozza és agyunk azonnal érzékeli és feldolgozza a látásunk által. A színek, a formák, a méretek, a textúrák, mind olyan vizuális jellemzők, melyek sokkal könnyebben értelmezhetők, mint az írott szövegben leírt részletek.

A hirdetésekben is a grafika a legfontosabb, például egy köztéri plakáton az emberek arckifejezései, test beszéde, ami egy pillanat alatt érzéseket vált ki belőlünk.

A reklámeszközök fajtái:

Vizuális reklámeszközök - infografika - Weblib

Mi az, ami még jobban vonzza a tekintetet, még több információt hordoz?

Evolúciós okokból ösztönösen odatekintünk, ahol mozgást látunk, ami fényt bocsájt ki, ezek kötik le legjobban figyelmünket. Ha mozgást érzékelünk a periférikus látóterünkben a védelmi rendszerünk jelez, hogy figyeljünk a mozgásra.

Ezen az elven működnek köztéri videós hirdetési felületek. Ki az, aki még sosem feledkezett bele egy ilyen kivetítőn látott kreatív, vagy izgalmas reklámvideóba? Séta, mozgás, utazás vagy épp várakozás közben is ezek képesek néhány pillanat alatt a lehető legtöbb információt átadni. Nem véletlen, hogy a digitális hirdetési felület bérlés egyre elterjedtebb. Megjelenhetünk edzőtermekben kihelyezett kijelzőkön, pláza monitorokon, orvosi rendelőben, óriási LED falakon. Sőt, ma már arra is van opció, ha nyugodtabb, befogadóbb környezetben szeretnénk megszólítani potenciális vásárlóinkat, mert a társasházak, lakóparkok lépcsőházaiban is hirdethetünk digitális reklám kijelzőkön. Ez utóbbi egyébként egy újítás hazánkban. Eddig csak statikus plakátokon volt lehetőség liftekben apróhirdetés jelleggel népszerűsíteni vállalkozásunkat, vagy termékünket, ha közvetlenül a társasházak lakóit akartuk elérni. Ám az InfoScreen “mozgékonyabb”, digitális megoldás.

Kültéri digitális reklámfelületek - Weblib
Digitális reklámfelületek kültéren

A digitális hirdetőfelületek az információ átadás csúcsa, hiszen a szöveg és a mozgókép kombinációja extra hatékonyan dolgozik. Ötvözi az offline plakátok tömegelérési képességét, miközben másodpercek alatt információk tömegét juttatja el a nézőhöz és ugyanennyi idő alatt képes érzéseket, igényeket ébreszteni, emiatt magasabb lehet a tényleges konverziós arány is.

Szólj hozzá!