A bútorok királynője a sarokkanapé

L-alakú sarokkanapé - Weblib - Weblib
Sarokkanapé az ABútor Áruház kanapé kínálatából

A bútorok történelme az emberiség történelmével szorosan összefonódik. Az emberiség már ősidők óta készít és használ bútorokat a kényelem és az otthoni élet megkönnyítése érdekében. A bútorok fejlődéstörténetében hosszú időbe telt, amíg eljutottunk a kanapé, majd a sarokkanapé megjelenéséig.
Ám elég egy pillantást vetnünk például Budapesten a Soroksári úton az ABútor Kanapé Áruház hatalmas bemutatótermére, hogy megállapítsuk: megérte eljutni a fejlődésben ideáig 🙂

A bútorok történelméről röviden

A korai bútorok általában a helyi anyagokból, például fából és nádból készültek, és egyszerű formáik voltak. A későbbi időkben, az ókori civilizációkban, a bútorok már többféle anyagból készültek, mint például a bronz, a márvány és az arany. Az ókori egyiptomiak például gazdag díszített bútorokat készítettek, amelyeket a faraók és a gazdag emberek lakásaiban használtak.

A középkorban a bútorok általában egyszerűbbek voltak, és a fából készült ágyak, székek és asztalok voltak a leggyakoribbak. A reneszánsz és a barokk korban azonban a bútorok ismét nagyon díszesek és gazdagok voltak, és a bútorkészítés kifejezetten művészeti ággá vált.

Az ipari forradalom idején a bútorgyártás iparággá fejlődött, és a bútorokat gyorsabban és olcsóbban lehetett előállítani. A modern bútordizájn a 20. században kezdett elterjedni, és új anyagokat, mint például az acélt és a műanyagot használtak a bútorkészítés során. A mai bútorok sokféle formában, anyagból és stílusban készülnek, és a tervezők folyamatosan kísérleteznek az új anyagokkal és technológiákkal. Céljuk, hogy termékeik még kényelmesebbek és funkcionálisabbak legyenek.

Ebben a történelmi folyamatban hogyan alakult ki a kanapé?

A mai kanapé története a 17. században kezdődött, amikor a francia udvari életben divatba jött a használata. A tárgyalt bútordarab eredetileg egy hosszú, keményülő ülőpad volt, amely általában fából vagy kőből készült, és általában csak az udvari vagy a nemesi körök számára volt elérhető. Az 1700-as évek elején azonban a kanapék formája változni kezdett, és puha párnázattal, díszített textillel vagy bőrrel borították őket.

A 18. században a kanapékat általában pár fotellel és egy asztallal kombinálták, hogy kényelmes ülőhelyet biztosítsanak a nemesi körök és a gazdag polgárság számára. A 19. században tovább fejlődtek, és már nagyobb méretűek, kényelmesebbek és stílusosabbak voltak. Ebben az időszakban jelentek meg az első olyan kanapék, amelyek kihúzhatók voltak, hogy ágyként is használhatóak legyenek.

Az 1920-as években az art deco stílusú bútorok megjelenése új irányt adott a kanapék tervezésének. Az art deco garnitúrák jellemzően geometrikus formákat, egyszerű vonalakat és díszes textíliákat használtak.
Az 1950-es években pedig a modern tervezési irányzat fejlődött ki, amelyre

  • az egyszerű vonalak,
  • a letisztult formák és
  • a funkcionális kialakítás jellemző.

Ez az irányzat azóta is jelen van a bútortervezésben, és számos modern kanapé inspirálódik belőle.

A mai darabok számos formában, méretben és anyagban elérhetőek. A kényelmes és praktikus kanapé ma már az otthonok alapvető bútora, amely sokak számára a pihenés és a kikapcsolódás fontos helyszíne.

A sarokkanapé korát éljük, a helytakarékosság koronázza meg

A sarokkanapé az utóbbi években nagyon népszerűvé vált, mivel a modern lakberendezési trendekben a helytakarékosság és a praktikusság kulcsfontosságú szerepet játszik. A sarokkanapék tökéletes megoldást kínálnak a nagyobb helyigényű, modern lakásokban, ahol a kényelem és az esztétikum is fontos szerepet játszik.

A sarokkanapék általában L-alakúak, és lehetnek jobbos vagy balos kialakításúak. A sarokkanapék lehetnek modulárisak is, ami azt jelenti, hogy a különböző elemek összeilleszthetőek. Ez azért történik, hogy létrehozzanak egyedi, személyre szabott elrendezéseket. A moduláris sarokkanapéknak az előnye, hogy lehetővé teszik a tulajdonos számára, hogy az ülőhelyek számát és elrendezését a lakás igényeihez igazítsa.

A sarokkanapék általában nagyon kényelmesek, és több ember számára biztosítanak ülőhelyet. A sarokkanapék kialakításának köszönhetően a lakótér kialakítása is könnyebb lehet. Ugyanis a sarokkanapé elrendezése lehetővé teszi, hogy a többi bútort könnyebben elrendezzük, vagy akár szabadabb teret hagyjunk. A jó kanapé: az ideális bútor otthonodba.

A sarokgarnitúrák anyagai között megtaláljuk a textilt, a bőrt, a műbőrt, a mikroszálat és a velvetet is. A textilből készült sarokkanapéknál számos szín, minta és textúra közül választhatunk, hogy a lehető legjobban illeszkedjenek az adott lakás stílusához és színvilágához.

Összességében elmondható, hogy a sarokkanapé az egyik legkedveltebb bútortípus azok körében, akik a modern, praktikus és kényelmes bútorokat kedvelik, és akiknek fontos a lakótér kialakítása és az ergonómiai szempontok.

A web és a sarokkanapé

Az ABútor Kanapé Áruház web megjelenésének nyitóképe sarokkanapéval - Weblib - Weblib
Az ABútor Kanapé Áruház web megjelenésének nyitóképe – sarokkanapéval

A mai kor igényeinek megfelelően egy-egy bútoráruház nem csak egy prospektusból és egy telefonból áll, no meg egy székből, ahol a telefon kezelője ül.
Napjainkban bemutatóterem dukál a vásárlónak és mielőtt fizikailag megjelenne a bútorboltban, webes élményre, áru előzetes megtekintésére, ár összehasonlításra is szüksége van a nagyérdeműnek.

A gyártó csak akkor éli túl az időnkénti válságokat, ha egyénre szabható kínálatot produkál, mint ahogy például a Stagra bútorgyár teszi. A kereskedő pedig ingyen parkolással, udvarias kiszolgálással, sok négyzetméteres bemutatóteremmel, első osztályú minőséggel és príma weboldallal indulhat neki az üzlete gyarapodásának. Mint ahogy ezt az ABútor Kanapé Áruház is teszi. A weben és a fizikai valóságban is.

Szólj hozzá!