Tévhitek az energetikai tanúsítvány körül

Energiák a házban. - Weblib

Az energetikai tanúsítvány kiállítása körül rengeteg mendemondát hallani, olvasni, s az ilyesmit a web is ontja, ha szörfölünk. Ismerkedjünk meg a legáltalánosabban terjedő álhírekkel, téveszmékkel, előítéletekkel.

1. Az energetikai tanúsítvány csak új épületekre vonatkozik: Ez nem igaz. Az energetikai tanúsítvány minden 2007 után épült vagy felújított épületre kötelező, függetlenül attól, hogy lakó- vagy nem lakóépületről van szó.

2. Tanúsítást csak eladáskor kell elkészíteni: Ez sem igaz, bérbeadáskor is be kell szerezni, és 10 évente frissíteni kell.

3. Csak a fűtési energiafogyasztást méri: Ez nem igaz. A fűtési, hűtési, melegvíz-ellátási és világítási energiafogyasztást is vizsgálja.

4. Az energetikai tanúsítvány csak a ház hőszigetelésének minőségét vizsgálja: Ez sem igaz. Az energetikai tanúsítvány a ház építési módját, a fűtési és hűtési rendszereket, a nyílászárókat és a háztartási gépeket is figyelembe veszi.

5. Drága: Az energetikai tanúsítvány ára az épület méretétől és összetettségétől függően változik, de általában 10 000 és 50 000 Ft között mozog.

Hamis elképzelések az energetikai tanúsításról az emberek körében:

1. Ez csak papírmunka: Tévedés. Az energetikai tanúsítvány értékes információkat nyújt a ház energiafogyasztásáról, amelyek segíthetnek a fűtési és hűtési költségek csökkentésében.

2. Csak a szakértőknek fontos: Ez sem igaz. Az energetikai tanúsítvány fontos információkat nyújt a háztulajdonosok és a leendő vásárlók számára az ingatlan energiahatékonyságáról.

3. Az energetikai tanúsítvány nem befolyásolja az ingatlan értékét: Hamis, hiszen befolyásolhatja az ingatlan értékét, különösen akkor, ha az ingatlan energiahatékony.

4. Csak a régi épületekre vonatkozik: Ez sem igaz. Az energetikai tanúsítvány minden 2007 után épült vagy felújított épületre kötelező, függetlenül attól, hogy milyen régi.

5. Az energetikai tanúsítvány megszerzése bonyolult: Ez nem igaz. Az energetikai tanúsítvány megszerzése egyszerű folyamat, amelyet egy erre jogosult energetikai szakértő végezhet el.

Ismerjük meg a valóságot!

Mottónk: A web egyik feladata a tévhitek elleni kiállás.

Példának mutatunk egy olyan szakmai honlapot, amely részletes felvilágosítást nyújt az energetikai tanúsítás legfőbb vonatkozásairól: Energetikai tanúsítvány Budapest

Szólj hozzá!