Lokális médiumok és a hírek

Média: médiumok - Weblib

Néhány nap múlva Pécsett egy előadásra kerül sor jeles előadókkal, melynek címe: Lokális médiumok, hírszerkesztők és médiafogyasztók.
Az előadók – akiket egyébként tisztelek munkásságuk miatt – előzetes ismereteim szerint munkájuk révén kicsit más szempontokat képviselnek, mint amilyenek az enyémek.

Hogy példával éljek, dolgoztam tévénél (Mecsek TV), rádiónál (Dráva Rádió), közel húsz éve szerkesztek saját blogmagazint (joljarok.hu), és számos blogot is vezettem és vezetek (például SEO szakmai blogot és a közösségi térben gerillamarketing elnevezésűt – gerillamarketing.blog.hu).

Szubjektív bevezető

Ám ez az elő- és mai élet az előadók meglátása szerint ma már nem avat újságíróvá, mert ahhoz több szereplős szerkesztőségben kellene dolgoznom.
Jó, legyen így – ez legyen a legkevesebb.
Mindemellett én rögzítem önmagam számára, hogy a blogmagazinok, blogok (mindegyiknek számtalan alfaja létezik műfajon belül) a mindenféle többszereplős szerkesztőségekhez hasonlóan hatnak a környezetükre, sőt viszik régiójuk, településük hírét az országos hírfolyamba.
Naponta többszázezer olvasóról van szó.

A Debrecinert mintaadó médiumnak tartom

A helyi médiumok egy része konkurenst lát ezekben, amelyik nem, az bölcsebben jár el, hiszen kölcsönös előnyök jelentkezhetnek. (E téren kalapot emelek például a Debreciner gyakorlata előtt. Hja, ha a főszerkesztő megjárta már a média minden ágát-bogát és poklot is járt – akkor végig lát a pályán.)
Aki pedig konkurensként lát, azt én is konkurensként kezelem.

A szemlélet eltérése persze abból is adódik, hogy az én felületeim árát én termelem ki, nincs szponzor, nincs dollárpapa, nincs állami megrendelés csak a magam munkájának az ára.
Ez a helyzet arra ösztönöz mindig, hogy figyeljem a változásokat, hogy erőteljesen használjam a SEO tudásom és felületeimet, hogy azonnal birtokba vegyem a mesterséges intelligencia eszközeit, kvázi munkatársakká emeljem a MI/AI lehetőségeit.

De e hosszúra nyúlt szubjektív bevezető után rápillantok arra a mezőre, amelyről valószínüleg kevesebb szó esik majd az előadáson, amely nyilván szerkesztőség-centrikus lesz. (A kritikus olvasás témáját nem fogom érinteni, számomra itt, most nem annyira érdekes.)

A lokális médiumok fogalma

A “lokális médiumok” kifejezés olyan médiaeszközöket jelöl, amelyek egy adott településen vagy térségen belül működnek, és elsősorban az ott élők számára szolgáltatnak információt. A lokális médiumok közé tartoznak a nyomtatott lapok (helyi újságok, hetilapok), a rádióállomások, a televíziócsatornák, az internetes hírportálok és egyéb online médiaplatformok.

A lokális médiumok fontos szerepet játszanak a helyi közösségek életében. Információt nyújtanak a helyi eseményekről, a helyi politikáról, a helyi gazdaságról és a helyi kultúráról. A lokális médiumok segítenek a helyi lakosok tájékozódásában, a helyi identitás kialakításában és a helyi közösségek erősítésében.

A lokális médiumok fogyasztása Magyarországon az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat. Ennek oka többek között az internetes média térnyerése, valamint a helyi médiumok finanszírozási nehézségei.

A lokális médiumok fennmaradása fontos a helyi közösségek számára. Ezek biztosítják, hogy a helyi lakosok hozzáférjenek a helyi információkhoz, és hogy a helyi közösségek hangja hallható legyen.

A lokális médiumok típusai:

 • Nyomtatott lapok: helyi újságok, hetilapok
 • Rádióállomások: helyi rádióadók
 • Televíziócsatornák: helyi televíziócsatornák
 • Internetes hírportálok
 • Egyéb online médiaplatformok: közösségi média, videómegosztó oldalak, stb.

A lokális médiumok szerepe:

 • Információszolgáltatás: a helyi lakosok tájékozódása érdekében
 • Közösségépítés: a helyi közösségek erősítése érdekében
 • Demokráciaharc: a helyi demokrácia fenntartása érdekében

Blogok

A blogok fontos szerepet játszanak a lokális médiumok között. Ugyanis lehetővé teszik az egyének és csoportok számára, hogy saját írásaikkal és gondolataikkal hozzájáruljanak a helyi nyilvánossághoz. A blogok nyitott, interaktív platformok, amelyek lehetővé teszik a helyi lakosok számára, hogy megvitassák a helyi kérdéseket, és hogy kapcsolatba lépjenek egymással.

A blogok fontos szerepet játszhatnak a lokális médiumok következő területein:

 • Információszolgáltatás: A blogok friss híreket és információkat nyújthatnak a helyi lakosok számára. A blogok lehetővé tehetik a helyi lakosok számára, hogy első kézből szerezzenek információt a helyi eseményekről, a helyi politikáról, a helyi gazdaságról és a helyi kultúráról. Új ablakban nyílik meg
 • Közösségépítés: A blogok erősíthetik a helyi közösségeket. A blogok lehetővé tehetik a helyi lakosok számára, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, és hogy megvitassák a közös érdeklődési köreiket. A blogok segíthetnek a helyi lakosok számára, hogy jobban megértsék egymást, és hogy erősítsék a helyi közösségek kötődését. Új ablakban nyílik meg
 • Demokráciaharc: Segíthetnek a helyi demokrácia fenntartásában. A blogok lehetővé tehetik a helyi lakosok számára, hogy kifejezzék véleményüket a helyi kérdésekről, és hogy nyomást gyakoroljanak a helyi döntéshozókra. A blogok segíthetnek a helyi lakosok számára, hogy ellenőrizni tudják a helyi kormányzatot, és hogy biztosítsák, hogy a helyi kormányzatok a helyi lakosok érdekeit szolgálják.

A blogok előnyei a lokális médiumok számára:

 • Olcsóak: A blogok létrehozása és karbantartása viszonylag olcsó. Ez lehetővé teszi a helyi médiumok számára, hogy megfizethető módon juttassanak el információt a helyi lakosokhoz.
 • Közvetlenek: A blogok közvetlen kapcsolatot biztosítanak a helyi lakosok és a helyi médiumok között. Ez lehetővé teszi a helyi lakosok számára, hogy közvetlenül visszajelzést adjanak a helyi médiumoknak, és hogy megvitassák a helyi médiumok által közölt információkat.
 • Kreatívak: A blogok lehetőséget nyújtanak a helyi médiumoknak, hogy kreatív módon fejezzék ki magukat. A blogok lehetővé teszik a helyi médiumoknak, hogy olyan tartalmakat hozzanak létre, amelyek érdeklik és elkötelezik a helyi lakosokat.

Blogmagazinok

A blogmagazin egy olyan online médium, amely a blogok és a magazinok elemeit ötvözi. A blogmagazinok általában egy adott témára vagy érdeklődési körre összpontosítanak, és rendszeresen frissülnek új tartalmakkal.

A blogmagazinok előnyei:

 • Egyszerűen kezelhetők: A blogmagazinok létrehozása és karbantartása viszonylag egyszerű. Ez lehetővé teszi a kisvállalkozások és a magánszemélyek számára, hogy saját blogmagazinokat indítsanak.
 • Kreatívak: A blogmagazinok lehetőséget kínálnak a tartalomkészítők számára, hogy kreatív módon fejezzék ki magukat. A blogmagazinok olyan tartalmakat tartalmazhatnak, amelyeket hagyományos magazinokban nem találunk meg, például videókat, hangfelvételeket, fényképeket és interaktív elemeket.
 • Közvetlenek: A blogmagazinok közvetlen kapcsolatot biztosítanak a tartalomkészítők és a közönség között. Ez lehetővé teszi a tartalomkészítők számára, hogy közvetlenül visszajelzést kapjanak a közönségtől, és hogy kapcsolatba lépjenek a közönség tagjaival.

A blogmagazinok típusai:

 • Hírblogmagazinok: Ezek a blogmagazinok friss híreket és információkat nyújtanak egy adott témáról vagy érdeklődési körről. Új ablakban nyílik meg
 • Szakmai blogmagazinok: Ezek a blogmagazinok szakmai tartalmakat nyújtanak egy adott szakmáról vagy iparról. Új ablakban nyílik meg
 • Kultúra- és szórakoztató blogmagazinok: Ezek a blogmagazinok kulturális és szórakoztató tartalmakat nyújtanak, például filmekről, zenéről, könyvekről és televíziós műsoroktól. Új ablakban nyílik meg
 • Személyi blogmagazinok: Ezek a blogmagazinok egy adott személy vagy csoport gondolatait és tapasztalatait mutatják be.

Ki- és visszatekintés a témában:

Mottó:
„Ha valaki kitalálná, hogy az eszkimó műsorok nagyobb nézettségett érnek el és több reklámbevételhez vezetnek,… akkor a Vészhelyzet Alaszkában játszódna!”

Bernard Goldberg, MÉDIA-HAZUGSÁGOK

Bognár László

Szólj hozzá!