Hogyan informálódhatunk az online médiumokról?

Az online médiumok hatékonyságát többféle mutatóval lehet mérni. Az alábbiakban megvizsgáhatjuk, milyen forrásokból meríthetünk, ha sok outputra támaszkodhatunk, illetve akkor, ha nem állnak rendelkezésünkre belső információk.
Egy online médium erejéről, hatékonyságáról, piaci elhelyezkedéséről valló mutatók általában két fő kategóriába sorolhatók:

Reach (elérés):

Ez a mutató azt méri, hogy hány ember találkozott a tartalommal. A reach-t általában a következő mutatókkal lehet mérni:

 • Látogatók száma
 • Oldaltranzakciók száma
 • Látogatók egyedi száma
 • Látogatók visszatérési aránya
 • Látogatók elhagyási aránya

Engagement (elkötelezettség):

Ez a mutató azt méri, hogy a látogatók milyen mértékben kapcsolódtak a tartalomhoz. Az engagement-t általában a következő mutatókkal lehet mérni:

 • Oldalmegtekintések száma
 • Oldalon töltött idő
 • Látogatók oldalon belüli navigációja
 • Látogatók oldalon belüli műveletei (pl. kattintások, letöltések)
 • Látogatók tartalommegosztása

A konkrét mutatók kiválasztása az online medium céljától és a mérési céloktól függ. Például, ha egy cég az online marketing kampányának hatékonyságát szeretné mérni, akkor a reach- és engagement-mutatók mellett fontos figyelembe vennie a konverziós mutatókat is.

Analítika

Az online mediumok hatékonysági mutatói általában a platformok beépített analitikai eszközeivel szerezhetők meg. Ezek az eszközök általában részletes adatokat szolgáltatnak a látogatók viselkedéséről, amelyeket különböző formákban lehet megjeleníteni, például grafikonokon vagy táblázatokban.

Emellett számos harmadik féltől származó analitikai eszköz is elérhető, amelyek további funkciókat és jelentéseket biztosítanak. Ezek az eszközök általában előfizetéses díj ellenében érhetők el.

Íme néhány példa arra, hogy hogyan lehet értelmezni az online mediumok hatékonysági mutatóit:

 • A reach-mutatók növekedése azt jelzi, hogy az online medium egyre több emberhez jut el.
 • Az engagement-mutatók növekedése azt jelzi, hogy a látogatók egyre jobban kapcsolódnak a tartalomhoz.
 • A konverziós mutatók növekedése azt jelzi, hogy az online medium hatékonyan éri el a célját.

Amikor nincsenek megszerezhető adataink, akkor miképpen járhatunk el?

Hatékony-e a fentiek alapján belső források híján a Google Trends vagy a MOZ DA (Domain Authority) mutatója?

Ezek is hasznos információkat nyújthatnak, bár önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy pontos képet kapjunk. De tendenciákra felhívhatják a figyelmet. Sőt, olykor lényeges kiegészítő információhoz is juthatunk általuk.

A Google Trends a keresési érdeklődést méri egy adott téma vagy kifejezés iránt. Ez a mutató jól jelzi, hogy egy adott témával vagy kifejezéssel kapcsolatos tartalom mennyire releváns a keresőmotorok számára. Azonban nem ad információt a tartalom minőségéről vagy az elkötelezettségről.

A MOZ Domain Authority mutatója az adott domain weboldalának erősségét méri eredendően a keresőmotorok számára. Ez a mutató jól jelzi, hogy egy adott weboldal mennyire tekinthető megbízhatónak és relevánsnak a keresőmotorok számára. Azonban nem ad információt a tartalom minőségéről vagy az elkötelezettségről.

Ezért, ha szeretnénk pontos képet kapni egy online medium hatékonyságáról, akkor érdemes többféle mutatót is figyelembe venni. Például, ha egy cég az online marketingkampányának hatékonyságát szeretné mérni, akkor a reach- és engagement-mutatók mellett fontos figyelembe vennie a konverziós mutatókat is.

Íme néhány tipp arra, hogy hogyan lehet hatékonyabban használni a Google Trends és a MOZ domain authority mutatóját:

 • Használja a Google Trendset a keresési érdeklődés trendjeinek követésére. Ez segíthet abban, hogy meghatározza, hogy egy adott témával vagy kifejezéssel kapcsolatos tartalom mennyire releváns a keresőmotorok számára.
 • Használja a MOZ domain authority mutatóját a weboldalak erősségének összehasonlítására. Ez segíthet abban, hogy meghatározza, hogy egy adott weboldal mennyire tekinthető megbízhatónak és relevánsnak a keresőmotorok számára.
 • Használja a Google Analyticset vagy más analitikai eszközt a konkrét weboldalra vonatkozó adatok gyűjtésére. Ez segíthet abban, hogy pontosabb képet kapjon a tartalom eléréséről, elkötelezettségéről és konverziós arányáról.

A külső elemző lehetőségei

A külső elemző csak a nyilvánosan elérhető adatokat használhatja. Vagyis például az Analyticset nem. Melyek lehetnek ezek az eszközök?

A nyilvánosan elérhető adatokat gyűjtő eszközök általában a következő kategóriákba sorolhatók:

Keresési statisztikák:

 • Google Trends
 • SEMrush
 • Ahrefs

Social media statisztikák:

 • Facebook Insights
 • Twitter Analytics
 • Instagram Insights

Webes statisztikák:

 • SimilarWeb
 • Alexa
 • Quantcast

Fontos megjegyezni, hogy a nyilvánosan elérhető adatok nem mindig pontosak vagy teljesek. A keresési statisztikák például nem tartalmaznak információt a valós felhasználói szándékról, a social media statisztikák pedig nem tartalmaznak információt a valós vásárlási döntésekről, a webes statisztikák pedig nem tartalmaznak információt a valós felhasználói élményről.

Ezért a külső elemzőknek mindig körültekintően kell eljárniuk a nyilvánosan elérhető adatok használatakor. Érdemes többféle forrásból származó adatokat összehasonlítani, és azokat a konkrét célokkal összhangban értelmezni.

Példa: vezető pécsi társadalmi-politikai médiumok külső eszközökkel vizsgálva

MédiumMOZ-féle DA (Domain Authority)
bama.hu49
pecsma.hu48
pecsiujsag.hu43
pecsaktual.hu42
szabadpecs.hu41
pecsistop.hu38
A Domain Authority szerint a megyei napilap web változata a legerősebb. Ennek sarkában láthatjuk a város online kiadványát, majd két “kormánybarát” hangvételű magazin után kormánykritikus szájtok következnek.

De vizsgálódjunk tovább a Google Trends segítségével.
Vajon megerősítik egymást az eredmények vagy sem.

Pécsi online médiumok a Google Trends-ben - Weblib

A pecsistop.hu nem fért bele az öt összehasonlítható Google Trends kimutatásba, ezért hiányzik.
Egyébként összességében a Trends visszaigazolja a DA értékek alapvetését.
Talán csak az szúr szemet, hogy a bama.hu jóval nagyobb erőfölényt mutat ezen utóbbi grafikonon..
Igyekeztem ennek utána járni és ezt a táblát fedeztem föl a Google Trendsben:

Alrégiókban a bama.hu a Google Trendsben - Weblib

Azt láthatjuk, hogy a bama.hu érdekes módon nem csak Pécsett és Baranyában hasít, sőt nem csak a szomszédos, szárazföldön, kerülő nélkül elérhető vármegyékben, hanem Zalában, Bács-Kiskunban is és Pest vármegye is él-hal a kiadványért, kattintanak rá rendesen.
Ennek magyarázata egyelőre számomra rejtély!

Témánk tartalmát kibővítő bejegyzések:

Szólj hozzá!