Érdekes kísérlet: Doctus

A Doctus honlap fejléce - Weblib
A Doctus honlap fejléce

Mit jelent a doctus latin szó?

A doctus szó műveltséget jelent, átvitt értelemben tudást, kiválóságot. A doctus nevét felvevő honlap arról beszél, hogy a jónép elsősorban a humán műveltség köré rendezi az ilyen fogalmakat, ami meglehetősen szűkkeblű megközelítése korunk vlágának. Hiszen ebben a világban a műveltség általánosabban is érvényesülhet és érvényesül is. Ki tagadhatná, hogy a nagyszerű műszaki megoldások mögött ne volna ott az emberiség által felhalmozott széles tudás.

Túl a szakbarbárságon fényes épületek emelkednek, nagyszerű kisvállalkozók és kisvállalkozások működnek világszerte.
Ismerünk világhírűvé lett garázs-műhelyeket, Rubik Ernőket, és vajon nem kíválóság-e a Pfizer Covid-elleni injekciója?!

Mit akar a doctus honlap?

A honlap a célkitűzése szerint a műveltségből eddig jószerével kizárt világokat is be akarja emelni a fogalom jelentéskörébe.
Ehhez máris felvillant néhány témát, vállalkozót és vállalkozást.
Teszem azt a sorokból kiviláglik, hogy egy szolgáltató munkájába hogyan illeszkedik a pszichológiai tudás. Gondoltunk-e eddig arra, hogy egy duguláselhárító vállalkozás szakijai a szolgáltatást segítségül hívó fél számára a megnyugtatást tartják az elsődleges feladatuknak. Ez egyfelől emberi gesztus, másfelől semmi szükségük arra, hogy a szterszámaik és a megoldandó áradás mellett egy pánikba esett polgárral is viaskodjanak.

Bizony, szakmán túlmutató műveltségre vall ez a fajta hozzáállás.
Nos, ezt a megközelítést ígéri nekünk, olvasóknak, a doctus (ejtsd: doktusz) honlap.

Biztosra veszem, hogy ez a kísérlet mindannyiunk számára izgalmas és érdekes. Mérnökök, műszakiak, értelmes, okos, kreatív emberek számára alighanem szépségtapaszként is funkcionál – mert elismeri kiválóságukat, műveltségüket – doctus mivoltukat.

Tudás és a web szabadsága

És mégis mozog a Föld… Vagyis mit ér a tudás, ha nem párosul a web szabadságával?
És ekkor képbe jön egy másik honlap, amely éppen erről mond véleményt, keres utat a tudásnak a web szabadságán át.
Ahol minden emberi dolgot el lehet mondani és vitázni is lehet vele. Ahol a kommunikáció egyenlő felek véleménycseréje, ahogyan azt a WEB 2.0 ígérte.
Érdemes a rápillantásra: WEBLIB

A szabadság persze nem magától adódik. Ahogy Csepeli György írja:

“… magától semmi sem vált át rosszból jóra, az újért, a jóért harcolni kell, s be kell bizonyítani értékességét, újdonságát. A konfliktus tehát nem egyszerűen a tagadás szelleme, hanem az okos, dinamikus harmónia egyik eleme is.”

Csepeli György

És láthatjuk, a weben is mennyi minden kell a szabadság, az értékek diadalához – keresőmarketing, keresőoptimalizálás, résztvétel a social media terepén… és sorolhatnánk.

De mi is az a tudás?

A tudás az információ és tapasztalat összessége, amelyet egy személy megszerzett és birtokol. Ez magában foglalja az ismereteket, értelmezéseket, készségeket és élményeket, amelyek segítségével az egyén megértheti, értelmezheti és alkalmazhatja a világot, valamint a problémák megoldásához és döntéshozatalhoz képes legyen.

Mi is az a szabadság?

A szabadság egy olyan állapot vagy jog, amely lehetővé teszi az egyén vagy a közösség számára, hogy önállóan gondolkodjon, cselekedjen és válasszon anélkül, hogy korlátozások vagy kényszer hatná rá. A szabadság magában foglalja a személyes autonómiát, a véleménynyilvánítás szabadságát, a döntési szabadságot és a személyes jogok tiszteletben tartását. Ez azt jelenti, hogy az egyén képes a saját életének és sorsának alakítására, valamint a szükséges jogok és felelősségek keretein belül cselekedhet. A szabadság alapvető emberi jog, amely lehetővé teszi a személyes kibontakozást és az egyéni boldogulást.

Szólj hozzá!