Amit az autószerviz vár el az autóstól

Autó tulajdonosok, fenntartók és az autószervizek kapcsolatáról

Autószerviz - Weblib

Arról sok szó esik, hogy mit várnak el az autósok az autószerviztől, de arról kevesebb, hogy mit várhat el joggal az autószerviz az autók tulajdonosaitól, fenntartóitól. Most járjuk körül ezt a kérdést is.
A szerviztől ugye elvárjuk, hogy a web barátja legyen, vagyis online lehessen időpontot foglalni, udvariasan, gyorsan szolgáljanak ki, vessék be a legkorszerűbb diagnosztikai eszközöket és pontos, precíz munkára képes dolgozókkal rendelkezzenek.
Legelőször vessünk egy pillantást a magyar autószerviz piacra

Hány autószerviz van Magyarországon és hány főt foglalkoztatnak?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatai szerint – közli kérdésemre a Google Bard – 2023-ban Magyarországon 10 149 autószerviz működött. A szervizek száma az elmúlt években folyamatosan növekszik, ennek oka a növekvő gépjárműállomány és a javítási igények növekedése.

A szervizek többsége (90%) kis- és középvállalkozás, amely 1-10 főt foglalkoztat. A nagyvállalkozások (100 fő feletti foglalkoztatotti létszámmal) aránya mindössze 1%.

Az autószervizek foglalkoztatottjainak száma 2023-ban 58 540 fő volt. A foglalkoztatottak száma az elmúlt években szintén folyamatosan növekszik. A növekedés oka a szervizek számának növekedése, valamint a szervizek által nyújtott szolgáltatások körének bővülése.

Az autószervizek által nyújtott szolgáltatások köre a következőket foglalja magában:

 • Karbantartás
 • Javítás
 • Műszaki vizsga
 • Csereautó
 • Gumiszerelés
 • Autófényezés
 • Karosszéria javítás
 • Klíma javítás

Az autószervizek fontos szerepet játszanak a közlekedés biztonságában. A rendszeres karbantartás és javítás hozzájárul az autók biztonságos működéséhez.

A fenti összes megállapítás tipikus képviselőjének egy pécsi szervizt nevezhetek meg, a Pannon Hunter Autószerviz és Futóműcentrumot: autószerviz.

Mit várhat a gépjármű tulajdonosoktól a szerviz?

Az autószerviz az autók karbantartásának és javításának szakértője. A szolgáltatásért díjat számít fel, és ezért jogosan elvárja az autótulajdonosoktól, hogy bizonyos kötelezettségeket teljesítsenek.

Ezek a kötelezettségek a következők:

 • Időben és pontosan leadni az autót. Az autószerviznek előre le kell kötni az időpontot, és az autótulajdonosnak kötelessége ezt betartani. Ha az autótulajdonos késik, vagy lemondja az időpontot, az autószerviznek joga van a szolgáltatás díját felszámítani.
 • Az autót tisztán és rendezetten kell leadni. A szerelőknek könnyen kell hozzáférnie az autóhoz, kisteherautóhoz, ezért fontos, hogy a gépkocsi tiszta és rendezett legyen.
 • Az autószerviz utasításait érdemes követni. A szerelőműhely a javítás során fontos információkat adhat a tulajdonosnak. Fontos, hogy az autótulajdonos ezeket az ajánlásokat kövesse. Így az autó biztonságosan és hatékonyan működhet.
 • Az autót a megbeszélt időpontban kell átvenni. Az autószerviznek meg kell adnia az autó átvételének pontos időpontját. Az autótulajdonosnak érdemes ezt az időpontot betartania. Ha az autótulajdonos nem veszi át az autót a megbeszélt időpontban, az autószerviznek joga van a szolgáltatás díját felszámítani.

Az autószerviznek kötelessége a szolgáltatást a megbeszélt minőségben és határidőn belül elvégezni. Ha az autószerviz nem teljesíti ezeket a kötelezettségeket, az autótulajdonosnak joga van reklamálni.

Néhány tipp, hogy megkönnyítse a műhely munkáját:

 • Tegye meg a szükséges előkészületeket. Mielőtt viszi, győződjön meg róla, hogy megvan minden szükséges dokumentuma.
 • Tájékoztassa a szerelőt az autóval kapcsolatos problémákról.
 • Kérdezzen, ha valamit nem ért. A pontos információk segítenek abban, hogy megértse az autóját, és meghozhassa a megfelelő döntéseket.

Az autószerviz és az autótulajdonos közötti jó együttműködés kulcsfontosságú ahhoz, hogy az autó biztonságosan és hatékonyan működhessen.

Külön téma a bérelt járművek ügye

Aki autót bérel, annak nyert ügye van, mert a bérleti megoldások zöme a szervizelés terhét leveszi a használó válláról, legyen az akár cég, akár egyéni megrendelő. Ennek részleteiről például a jól ismert budapesti Koala Autorent szakmai cég honlapjáról tájékozódhatunk: Autóbérlés és tartós bérlet.

Témánkba vág:

Szólj hozzá!