Ajtón, ablakon ne engedj be tévhitet se

A Pécsi Ablak kínálatából - Weblib
A Pécsi Ablak vállalkozás web kínálatából

A nyílászárók kiválasztása és megfelelő karbantartása kulcsfontosságú a lakás energiahatékonysága és komfortja szempontjából. Sajnos azonban rengeteg tévhit kering a nyílászárókkal kapcsolatban, amelyek sok esetben téves információkat terjesztenek. Fontos ezért tisztázni ezeket a tévhiteket, hogy mindenki számára világos legyen, mi is valójában igaz a nyílászárókkal kapcsolatban.

Az energiamegtakarítés szempontja

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy csak az ablakok anyaga fontos az energiamegtakarítás szempontjából. Valójában az ablakok mellett az ajtók és az ablakok szelektálásának minősége és hőszigetelő képessége is kulcsfontosságú. Egy rossz minőségű ajtó vagy ablak jelentősen befolyásolhatja a lakás hőmegtartását és energiafogyasztását.

Egy másik gyakori tévhit, hogy minél vastagabb az ablaküveg, annál jobb a hőszigetelés. Valójában a hőszigetelés fokát nem csak az üveg vastagsága határozza meg, hanem a keret anyaga és kivitele is döntő szerepet játszik ebben. A legjobb választás egy olyan nyílászáró, amely magas minőségű üveggel rendelkezik és megfelelően hőszigetelt kerettel rendelkezik.

Egy másik tévhit, hogy az alumínium ablakok mindig rosszabb hőszigetelést biztosítanak, mint a fa vagy műanyag ablakok. Bár régebben valóban kevésbé voltak hatékonyak hőszigetelés szempontjából, napjainkban már olyan alumínium ablakok is elérhetőek, amelyek kiváló hőszigetelést biztosítanak.

Meddig bírja a szolgálatot az ajtó és az ablak?

Végül még egy gyakori tévhit, hogy az ablakokat csak akkor kell cserélni, ha már teljesen tönkrementek. Valójában már akkor érdemes fontolgatni az ablakcserét, ha érezhetően romlik a hőszigetelés vagy zajszűrés képessége. Egy új, jobb minőségű nyílászáró jelentős megtakarítást jelenthet a fűtési számlán és növelheti a lakás komfortérzetét is.

Összegezve tehát fontos tudatosítani magunkban, hogy a nyílászárók kiválasztása és karbantartása nagyban befolyásolja otthonunk energiahatékonyságát és komfortját. Érdemes alaposan tájékozódni a témában és ne beérni általánosított véleményekkel vagy tévhitekkel. A megfelelően kiválasztott és karbantartott nyílászárók segíthetnek csökkenteni az energiafogyasztást és növelni otthonunk komfortérzetét.
Mottónk: A web egyik feladata a tévhitek elleni kiállás.

Segítünk a témában egy jó nevű cég web címével

A Pécsi Ablak nyílászárók és árnyékolók című weboldal mögött számtalan információt találunk ablakokról, ajtókról és kiegészítők sokasága is felsorakozik: roletta, reluxa, szalagfüggöny, napelenző, napvitorla…

A témánkba vágó fontos információ: Húszezer családi ház újulhat támogatással

A Tévhitek sorozat korábbi darabjaiból a Weblib blogon:

Szólj hozzá!