Választási morzsák a Google Trendsből

 - Weblib

Két héten belül parlamenti választásokra kerül sor Magyarországon. Érdemes rápillantanunk – a Bognár Stúdió hagyományaihoz híven -, hogy a két “igazi” versenyben lévő pártszövetség listavezetője hogyan teljesít a Google Trends lapjain.
Elöljáróban érdemes megjegyeznünk, hogy a webes keresések nem egyenrangúak a közvélemény-kutatásokkal, azokat nem helyettesítik, nem pótolják. Szerepük inkább elmozdulások, még kevéssé érzékelt módosulások nyomon követésében ragadható meg.

Orbán Viktor vs. Márki-Zay Péter

A nyitókép tanúsága szerint Magyarországon, az emúlt három hónapban tapasztalt internetes keresések a fenti diagramot rajzolják ki.
Az átlag jelentősebb Orbán előnyt mutat, de azt látjuk, hogy mindez egy viszonylagos kiegyensúlyozottságot követően következett be. Vagyis az orosz-ukrán háború kitörésekor és azt követően a jelenleg hivatalban lévő miniszterelnök iránt erőteljesen megnövekedett az érdeklődés!
Általában a súlyos események – a katasztrófák, háború veszélye – a regnáló hatalom számára adnak nagyobb teret. Megítélésem szerint most is ezt látjuk.

Mit mondanak a közvélemény-kutatók?

A magyarországi közvéleménykutatók általában szoros eredményre számítanak, de a pillanatnyi helyzetben a Fidesz győzelmét tartják kicsit valószínűbbnek. Ám jöhetnek egyelőre ismeretlen fordulatok mind a kül-, mind a belpolitikában, gazdaságban, a háborús viszonyokban.
Tendenciában azt látják, hogy a kora őszi lendületét az egyesült ellenzék elveszítette. Márki-Zay Péter szerepét illetően a kormányváltást akarók táborában is megoszlanak a vélemények.
Ami az ellenzék számára kihasználható felület lehet még a választási kampány véghajrájában:

  • az infláció;
  • Orbán “oroszbarátsága”,
  • az egészségügy helyzete, benne a Covid-járvány kezelése.

Pillantás egy biztosnak vélt körzetre: Pécs 1.sz. választókörzet

Elvileg “egy az egy ellen” küzd meg az ellenzék a Fidesz-KDNP jelöltekkel, ám sok helyütt, így Pécsett is színesebb a paletta. Az országosan ismert, az előző ciklusban nyertes Mellár Tamás számára nagy előny a parlamenti szerepléseinek szerepe ismertségének növelésében és az a paktum, amelyet Karácsony Gergely és a pécsi városvezető elit kötött. Ennek lényege, hogy az előválasztáson fajsúlyos ellenfél nem szerepelhetett Mellár ellenében.

Tehát Mellár győzelme majdhogynem borítékolható. Ám ezt a számítást keresztül húzhatja a tisztségéből visszahívott korábbi polgármester-helyettes, Bognár Szilvia, aki függetlenként indul. A rá adott szavazatok zöme Mellárt gyengítheti. Erre az adhat módot, hogy a pécsi városházi elit és a jelölő szervezete közötti botrányokban Mellár neve vastagon szerepelt. Ám az is igaz, Bognár Szilvia szereplése nagyon megosztja az ellenzéket.
*****
Elolvasásra ajánlom a témában:

Trendek rendje: a Google Trends

A Google Trends mire használható?

Szólj hozzá!