Este lement a tv-ben az Elkxrtuk

48-as huszárok - Weblib
Huszárok

Televíziós műsorszerkesztés

A TV2 műsorszerkesztői nem sokat vacakoltak azzal, hogy a nemzeti ünnep előtti este alkalmas-e egy politikai értelemben egyolvasatú film vetítésére avagy sem. Számukra nem a nemzeti ünnep egységbe hívó jellege volt a fontos, hanem a regnáló hatalom választási győzelmének elősegítése. Ezért ment le az Elkxrtuk.

Maga a film is pontosan ilyen célzatú, szavaljon bárki is bármit a hatalmas művészi jellegéről, a parádés, nemzetközi mércével mérve is bravúros technikai megoldásokról.

A film iskolapélda: lám, ilyen az, amikor a művészet (vagy az annak gondolt valami) a politika szolgálólányává silányul.

A gonosz Dobrev nem huszár

Persze március 15-ére lehet gonosz Dobrevet dobni a televízió nézőinek negyvennyolcas huszárok és Bem apó helyett, akik évtizedek óta lobogtatják a szabadság zászlaját és ontják vérüket a filmvásznakon és a televíziók képernyőjén – elvégre ránk fért egy kis változatosság.

Persze nem teljesen van igazam, legfeljebb harminc-negyven százalékban, vagy tán annyira sem.
Elvégre Gyurcsány további döngölése sokak számára – hatalom és ellenzék oldalán egyaránt – megéri egy évtizedben egyszer negyvennyolc szellemiségének aprópénzre váltását, elveszítését.

***

Még egy kis tévézés:

Karcsika a televízióban

Kritika: Fishing & Hunting TV, Mesterkurzus

Rasszista-e Niedermüller Péter? Megroggyant az ATV szakmaisága?

Szólj hozzá!